RamsarVasario 2-ąją minima Pasaulinė pelkių diena. Ši diena minima nuo 1971 metų, kai Ramsare (Iranas) buvo pasirašyta Ramsaro konvencija (Convention on Wetlands of International Importance Especially as Waterfowl Habitat). Terminas “wetlands” apima pelkes, upes ir ežerus, taip pat dirbtinius vandens telkinius, pajūrio zoną (potvynio – atoslūgio zoną, lagūnas, atolus, mangrovų sąžalynus) ir kt. Lietuvoje neturime tikslaus atitikmens šiam terminui, bet jis labiausiai siejasi su mūsų šalyje esančiomis šlapiomis žemėmis – pelkėmis.

Lietuva prie šios Konvencijos prisijungė 1993 m. Į Ramsaro sąrašą įtraukti mūsų šalies valstybiniai rezervatai (Čepkelių, Kamanų, Viešvilės, Žuvinto) bei Nemuno deltos regioninis parkas.

Prieš keletą metų mūsų krašte šios dienos minėjimas buvo kiek aktyvesnis. Bėgant laikui, turbūt, užsimiršta poreikis atkreipti visuomenės dėmesį į pelkių svarbą, išsenka renginių organizavimo energija, atsiranda „svarbesnių” rūpesčių.

Neatsimenu, kas man yra pasakęs, kad vasario 2, kai Lietuvoje pats viduržiemis, yra labai netinkamas metas tokiai dienai paminėti. Ši diena būtų populiaresnė, jei ją švestumėm vėlyvą pavasarį, vidurvasarį ar ankstyvą rudenį. Bet juk žiema (kokią ją turime Lietuvoje) šalčiu sukausto gerokai mažesnį planetos plotą nei tas, kuriame paplitusios pelkės. Šaltosios žiemos ribos baigiasi dar nepriėjus ątogrąžų, o pelkės plyti visame Žemės rutulyje, jų nėra tik poliariniuose regionuose. Be to, jei vasario 2 Šiauriniame pusrutulyje žiema, tai priešingame, Pietiniame –  pats vasaros įkarštis.

Aš nesutikčiau, kad pelkėse žiemą nėra ką veikti. Apsnigtos ir miegančios jos nemažiau gražios nei vasarą.

Svetainėje šios dienos paminėjimas vyksta jau ne vienerius metus. Būtent šios dienos proga ir prasideda virtuali paroda „Akivaras’2017”, kurioje visi norintys gali pasidalinti su svetainės skaitytojais savo nuotraukomis bei piešiniais tema „Vabzdžiaėdžiai augalai ir jų aplinka”. Smagu, kad šiemet gauta labai nemažai nuotraukų (primenu, kad paroda vyksta visus metus, o nuotraukas galima siųsti elektroniniu paštu [email protected]). Labai dėkui visiems, jau prisijungusiems prie parodos.

Taip pat Musėkautas.lt šios dienos proga sulaukė svečių – Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų draugijos. Ši organizacija tik metais jaunesnė už Ramsaro konvenciją. Visus šiuos beveik 45 metus ji aktyviai dalyvavo populiarinant vabzdžiaėdžius augalus, rūpinosi jų buveinių ir nykstančių rūšių išsaugojimu, visuomenės švietimu. Šiemet nuo Pasaulinės pelkių dienos iki septintojo Musėkautas.lt gimtadienio svetainės skaitytojai galės džiaugtis kas dvi savaites pasirodančiais šios organizacijos  straipsniais apie vabzdžiaėdžius augalus lietuvių kalba. Pirmasis jų – John Brittnacher pasakojimas apie epifitinių skendenių auginimą.

Tiek pelkių dienos proga svetainėje. Tačiau įvairių renginių yra ir daugiau: ateinantį savaitgalį rengiamas žygis po Aukštumalos pelkę, kurį organizuoja Nemuno deltos regioninio parko direkcija. Lietuvos gamtos fondas paskelbė nuotraukų konkursą „Aukštumalos grožis”, kurio 6 nugalėtojų laukia su Aukštumala susiję prizai: marškinėliai „Pelkei reikia vandens”, pirmoji pasaulyje monografija apie pelkę – apie Aukštumalą, pernai išversta į Lietuvių kalbą, ir fondo kalendorius, kurį šiemet puošia ne kas kitas, o Aukštumalos ežerokšnis.

Žinote daugiau renginių? Dalyvavote juose? Atsiųskite savo įspūdžius svetainės administracijai elektroniniu paštu – jie tikrai bus įdomūs ne vienam svetainės skaitytojui.

Smagios jums pelkių dienos, brangūs skaitytojai!

Jogaila Mackevičius