Drosera platypoda

Drosera subg. Ergaleum – saulašarės genties pogentis, žinomas kaip stiebinės saulašarės. Šiame pogentyje yra trys gumbinių saulašarių sekcijos: formuojančios skrotelę (sekcija Erythrorhiza), vėduoklialapės saulašarės(sekcija Stolonifera) ir užauginančios stačius ar kylančius stiebus (sekcija Ergaleium) [1,2].

Pirmasis pogentį 1824 metais išskyrė Augustin Pyramus de Candolle, bet tiksli sistematika nuo to laiko labai keitėsi. 1848 metais Jules Émile Planchon 1848 metais sugrupavo rūšis į sekcijas, serijas ir subserijas. Su juo nesutikęs George Bentham 1864 metais padalino gentį į du pogenčius, visas gumbines saulašares priskirdamas vienam Ergaleium pogenčiui, o nesuformuojančias gumbų – Rorella pogenčiui.  Ludwig Diels savo monografijoje apie saulašarių gentį 1906 metais pripažįsta pogentį  Ergaleium su dviem sekcijom: Erythrorhiza (Planchon) Diels ir Polypeltes Diels. Sekantis perskirstymas įvyko 1977 metais, kai Larry Eugene DeBuhr  pridėjo sekciją Stolonifera, kurios pagrindą sudarė Planchon’o subserija Stoloniferae. Sekcija Polypeltes dabar yra žinoma autonimo  Ergaleium pavadinimu [1].

Klasifikacija

Augalų karalystė, Magnolijūnai, eilė Caryophyllales, šeima Droseraceae, gentis Drosera, pogentis Ergaleum.

Tipinė rūšis – Drosera menziesii DC.

Sekcijos: Ergaleium, Erythrorhiza, Stolonifera.

Informacijos šaltiniai:

  1. A. Lowrie, 2005, A taxonomic revision of Drosera section Stolonifera (Droseraceae), from south-west Western Australia, Nuytsia, 15(3): 355-393,
  2. B. A. Rice, B. A., 2008,. The Carnivorous Plant FAQ v. 11.5. Publikacija internete: 2009-02-01,
  3. Drosera rūšių sąrašas (anglų k.).

Straipsnis iš Wikipedijos, laisvosios enciklopedijos
Vertė J. Mackevičius
Jan Wieneke nuotrauka