Kaip ir kiekvienais metais, taip ir šiemet, pelkė buvo skirta vabzdžiaėdžių augalų pristatymui lankytojams. Visa kita pelkinė žaluma iš esmės tesudarė kompozicijos foną ir intarpus.

Jau turbūt ne vienas, bandęs augint vabzdžiaėdžius, žino, kad su jais neretai būna keblu. Tropinės rūšys gerai auga vasarą namie, bet žiemodamos kambariuose patiria šoką nuo sauso oro, šilumos ir ypač šviesos trūkumo. Vidutinių platumų rūšys gerai auga vasarą lauke, bet žiemą su jomis dar kebliau. Daugelis negali žiemoti Lietuvoje lauko sąlygomis – joms reikia švelnesnės žiemos, o retas augintojas gali suteikti joms tokias sąlygas.

Vis gi yra entuziastų, kuriems pavyksta su šiais nuostabiais augalais „susitarti”. Gal Lietuvoje auginamų įvairovė ir nėra didelė, bet parodoje tikrai buvo į ką pasižiūrėti.

Taigi, statistika: parodoje dalyvavę 7 augintojai parodė bendroje ekspozicijoje 27 augalus. Gal sakant „augalus” čia reiktų suprasti 27 indus su augalais, nes keliose minikompozicijose buvo tikrai ne vienas, o visas pulkas, pavyzdžiui, saulašarių.

Kaip visada vyravo saracėnijos – Sarracenia (8) ir saulašarės – Drossera (5). Neatsiliko ąstoteniai – Nepenthes (5), tuklės – Pinguicula (4). Kiek mažiau buvo musėkautų – Dionea (3). Taip pat buvo eksponuojamas vienas skendenis – Utricularia ir viena darlingtonija – Darlingtonia (pastaroji ir buvo pripažinta rečiausiu parodos augalu).

Ekspozicijos rūšinė sudėtis:

1. Darlingtonia californica,
2. Dionea muscipula,
3. Drosera binata,
4. Drosera capensis,
5. Drosera dielsiana,
6. Drosera rotundifolia,
7. Drosera scorpioides,
8. Nepenthes alata,
9. Nepenthes hybr.,
10. Pinguicula moranensis,
11. Sarracenia flava,
12. Sarracenia leucophylla,
13. Sarracenia psittacina,
14. Sarracenia purpurea,
15. Sarracenia hybr.,
16. Utricularia sp.

Keturiolika rūšių ir dviejų rūšių hibridai – ne taip jau ir blogai. Dabar žvilgtelkim į kai kuriuos eksponatus iš arčiau:

Morano tuklė šalia akvariumuke plūduriuojančio skendenio

Hibridinių ąsotenių „medis”

Drosera capensis, D. dielsiana

Drosera scorpioides

Saracėnijų pulkas

Darlingtonia californica

Vabzdžiaėdžių ekspozicijos nugalėtoju – „Parodos vabzdžiaėdžiu” – išrinktas žydintis rūšinis sparnuotasis ąsotenis (Nepenthes alata). Jo nuotrauka yra pati pirmoji, pačioje šio straipsnio pradžioje. Šią nominaciją parodos eksponatus vertinusi komisija skyrė jau pirmąją parodos dieną.

Ir pabaigai – daugiau parodos vabzdžiaėdžių ekspozicijos nuotraukų.

Jogaila Mackevičius