VelniaduobėAukštadvario regioniniame parke Mergiškių kraštovaizdžio draustinyje yra unikalus geologinis gamtos paminklas – Velnio duobė (Velniaduobė).

Tai beveik taisyklingo piltuvo formos, apie 40 metrų gylio įduba. Duobės atsiradimas aiškinamas įvairiai. Pirmieji paaiškinimai – legendos – apie čia kadaise buvusį kalną ir ant jo stovėjusią bažnyčią. Kai bažnyčios kunigas sugundė jauną merginą, bažnyčia su visu kalnu prasmegus. Kiek vėliau atsirado ir rimtesnių paaiškinimų, pavyzdžiui, kad duobę išmušęs kadaise čia nukritęs meteoritas. Neatmestinos ir ledynmečio hipotezės: kad čia ilgiau po smėlio sąnašomis užsiliko didelis ledo luitas, kuris palaipsniui tirpo, o susidariusios daubos kraštai spėjo apželti augmenija, taip sutvirtinusia duobės kraštus. 

Velniaduobės dugne yra daugiau nei 9 metrų vandeningų durpių sluoksnis. Paviršiuje auga kiminai ir reti pavieniai medeliai, daugiausia beržai.

Vieta tikrai atrodo mistiškai. Įspūdį sustiprina ir kiek neįprasta garsinė akustika – net praskrendančio kėkšto riktelėjimas pasigirsta kiek neįprastai. Ką jau kalbėti apie šlaituose trūnijančius didelių išvirtusių medžių kelmus.

Duobę juosia paslapčių takas, galima nesunkiai nusileisti į jos dugną, visur įrengti laipteliai ir takai bei informaciniai stendai lankytojams. O prieš kopiant atgal iš duobės dugno, galima ir pailsėti prisėdus ant suoliuko.

Neskubantys gali ne tik grožėtis kraštovaizdžiu, bet ir po pat kojomis žydinčiais įvairiausiais miško paklotės augalais.

Taip pat galima pasigrožėti nuostabiomis apylinkėmis. Gal už pusės kilometro skirtingose kelio pusėse du nepaprasto grožio ežerai. Taip pat rekomenduojamos aplankyti vietos: Ataveršio duobė, Ustronės riedulynas, Vaitkūnų keiminė terasa, Galionių kalva.

Tad tiek trumpai apie dar vieną užpelkėjusį Lietuvos kampelį.

Tiesa, vos ne pamiršau – šiandien Musėkautas.lt, dar vienam „užpelkėjusiam” internetinės erdvės kampeliui, sukanka nei daug nei mažai – ketveri metai. Su Velniaduobės amžiumi, žinoma, nepalyginsi, bet vis gi…  Su gimtadieniu, brangūs skaitytojai!

Jogaila Mackevičius