Paroda  ,,Augalų labirintai” yra ne akcija, ne vienkartinis įvykis. Ji jau turi tradicijas ir savo dalyvių bei lankytojų ratą. Čia renkasi žmonės, mėgstantys natūralų, kūrybingą ir harmoningą gyvenimą.

Tradiciškai penktą kartą Lietuvos edukologijos universitete Gamtos, matematikos ir technologijų mokslų fakultete rugsėjo 27 – 29 dienomis vyks kambarinių gėlių paroda ,,Augalų labirintai“. Joje demonstruojami augalų mylėtojų išpuoselėti augalai.

Šioje parodoje dalyvauja apie 100 kolekcionierių iš didesnių ir mažesnių Lietuvos miestų. Parodos dalyviai yra įvairių sričių specialistai, bet augalų auginimas jiems yra tapęs dvasios atgaiva. Parodoje bus galima pamatyti kaktusus ir kitus sukulentus, įnoringąsias orchidėjas ir ,,plėšriuosius” vabzdžiaėdžius, sanpaulijas ir visus kitus žaliuojančius sutvėrimus.  Augalai bus išdėlioti  pagal rūšis ir gentis, bet bus pristatomos ir individualios augintojų kolekcijos ir sukurtos gėlių kompozicijos. Augalus bei kompozicijas vertins patyrę augalų žinovai.

Šiemetinės parodos moto yra senos dainos žodžiai –  ,,Ant senos palangės…”, todėl bus akcentuojami šiek tiek primiršti, bet visų pažįstami ir mylimi kaktusai echinopsiai (lot. Echinopsis). Būtent jie buvo mūsų tėvų, senelių gėlių kolekcionavimo įkvėpėjai ir namų puošmenos. Jiems bus skirtas atskiras stendas. Šiuo metu Facebook‘o „Augalų labirintų“ puslapyje vyksta konkursas, kuriame žmonės demonstruoja šiuos savo auginamus kaktusus ir pasakoja neįtikėtinas jų istorijas.

Augalų kolekcionieriai savo idėjas skleidžia tarp jaunimo. Šiemet pirmą kartą parodoje nedideles augalų kolekcijas / kompozicijas prisistatys mokyklos ir kitos ugdymo įstaigos.

Penktadienis tradiciškai yra skelbiamas vaikų ir ekskursijų diena. Kartu su patyrusiais augalų kolekcionieriais bus galima klaidžioti po drėgnąsias atogrąžų džiungles bei savanas ir išsiaiškinti, kodėl kaktusas storas, o ąsotenis turi ,,ąsotį”. Parodos metu vykst augalų loterija. Lankytojai savo įspūdžius galės išreikšti piešdami didelį gėlių kilimą (pernai jis siekė 36 metrus). Ypač tai mėgsta daryti vaikai. Savo pačių nuostabai įsijungia ir suaugę.

Rugsėjo 27 dieną 11.30, 12.30, 13.30 valandomis vaikams bus skaitoma paskaita ,,Viskas apie vabzdžiaėdžius”. Šie augalai ,,gaudo” vabzdžius ir kitus gyvūnus, juos suvirškina ir taip apsirūpina reikalingais elementais. Kaip visa tai atlieka augalai, paaiškins ir parodys profesionalai – žmonės, kurie tokius augalus augina savo namuose

Rugsėjo 28 dieną 14.00 valandą studija ,,Sodo meno avilys” kviečia į paskaitą su praktinių užsiėmimų valandėle ,,Improvizacija kusamono* tema – tarp lietuviškų pievų ir  ikebana meno”. (*Kusamono – žolinių augalų įvairiose talpose ir induose komponavimo menas.) Norintys dalyvauti kusamonų konkurse, namuose pasodintą žolinę kompoziciją turi atnešti į parodą iki rugsėjo 28 d. 11 val.

Rugsėjo 29 dieną 13.00 valandą  etnografė, liaudies meistrė Janina Norkūnienė pasakos apie žolynus ,, Kaipgi gražus, gražus rūtelių darželis-darželio bei kambarinių gėlių  simbolika etnokultūroje”. Visą sekmadienį bus galima bendrauti su etnografe, paragauti Jos žolynų arbatų.

Rugsėjo 29 dieną 15.00 valandą vyks paskaita ,,Augalų įtaka žmonių biologiniam saugumui” (medicinos biologas – fitoterapeutas J. Ruolia). Žmogus yra viena iš 1,8, o gal net 4 milijardų Žemėje gyvenančių organizmų rūšių. Gamtoje taip surėdyta, kad jie visi tarpusavyje susieti, vienas be kito negali egzistuoti. Taip pat ir mes, žmonės,  negalime savęs izoliuoti nuo kitų. Ypač nuo augalų. Būtent jie prieš milijonus metų išvalė aplinkos orą nuo teršalų, praturtino jį deguonimi ir sudarė sąlygas mums gyventi. Šiandien gyvenimas kitoks. Mes sumanūs, išradingi. Bet gamtos nepergudrausime. Jeigu norime būti sveiki ir kūrybingi, tai  mūsų gyvenamojoje ir darbo aplinkoje turi klestėti augalai. Būtent apie augalų galias savo mintimis dalinsis didelę patirtį turintis medicinos biologas – fitoterapeutas J. Ruolia.

Tad ateikite ir pasiklyskite Augalų labirintuose.

Kristina Popovienė