Kad ir kokie išsamūs būtų straipsniai vienoje ar kitoje svetainėje, kad ir kaip nuosekliai ir pilnai būtų pateikiama informacija, praktikoje vis tiek tenka susidurti su nestandartinėmis problemomis.

Kur pasiklausti patarimo? Žinoma, visiems parašiusiems svetainėje nurodytu elektroninio pašto adresu, kreipusiems pagalbos buvo kiek įmanoma išsamiau atsakyta. Tačiau geriausia išeitis ieškoti sprendimo – diskusijų forumai. Tokių yra ne vienas.

Akivaras

Pirmiausia turbūt reikėtų pristatyti Musėkautas.lt svetainės forumą. Tai  – Akivaras. Forumas skirtas tik vabzdžiaėdžiams augalams bei jų aplinkai. Žodžio „akivaras” reikšmė, turbūt aiški: tai neužšąlanti pelkės, liūno ar ežero vieta, klampynė, poversmis. O pokalbiai prie akivaro apie vabzdžiaėdžius augalus kaip tik ir yra ta vieta, kur jų augintojai galės nuolatos dalintis savo patirtimi, keistis informacija ar augalais. Forumo interneto adresas http://akivaras.musekautas.lt. Diskusijų lenta startavo 2011 m. rugpjūčio 17 d.

Akivaras

Forumas grindžiamas dalykiškumo ir pagarbos principais, t.y. diskusijos vystomos tik apie vabzdžiaėdžius augalus arba su jais susijusiais klausimais, ir laikomasi pagarbos forumo kolegoms bei forumo kalbai. Tai – nekomercinis forumas. Jame nėra jokios aktyvios reklamos, tačiau temų grupėje  „Mainų kupstas” nedraudžiama reklamuotis asmenims ar įmonėms, jei jų siūlomi produktai ar veikla susijusi su forumo tematika.

Vabzdžiaėdžiai augalai nėra didelė grupė, todėl ir forumo struktūra nėra sudėtinga. Dabar jį  sudaro 3 dalys ir 9 skyriai:
Pelkės naujienos
* Taisyklės, patarimai, pranešimai, siūlymai – Forumo taisyklės. Patarimai kaip geriau panaudoti forumo galimybes, pasiūlymai forumui. Administracijos pranešimai;
* Renginiai – Informacija apie renginius – įvykusius ir planuojamus, renginių organizavimo temos;
Pelkės paslaptys
* Klausimėlis? – Skyrius naujokams, nežinantiems, kur pateikti klausimą ar pradėti naują temą;
* Auginimas ir dauginimas – Pokalbiai apie bendras vabzdžiaėdžių augalų auginimo ir dauginimo sąlygas, substratus, naudojamą vandenį, maitinimą, apšvietimą, aplinkos drėgmę ir t.t.;
* Įdomios nuorodos, knygos, žurnalai
Pelkės gyventojai
* Tiekrieji vabzdžiaėdžiai – pokalbiai apie augalų gentis, rūšis, veisles, natūralius hibridus. Temos suskirstytos remiantis sistematika genties lygmenyje;
* Pseudovabzdžiaėdžiai – augalai, kurie savo evoliucijos eigoje dar nepasiekė tikrųjų vabzdžiaėdžių išsivystymo lygio. ;
* Augalai-pagalbininkai – augalai, auginami kartu su vabzdžiaėdžiais stengiantis pastariesiems sudaryti kuo artimesnes natūralioms augimo salygas;
* Mainų kusptas – vabzdžiaėdžių augalų turgelis.

Tikiuosi, Akivare visada gausite tinkamų patarimų apie savo auginamus augalus. Bet ne mažiau viliuosi, kad pasidalinsite ir savo patirtimi.

Smagaus bendravimo!

Tačiau Akivaras – ne vienintelė diskusijų lenta, turinti vabzdžiaėdžių augalų temas. Forumų yra ir daugiau:

Orchids.lt

Lietuvos orchidėjininkų draugijos forume yra vabzdžiaėdžių skiltis. Kadangi pats forumas skirtas orchidėjoms, tai natūralu, kad daugiausia diskusijų čia yra būtent apie jas. Tačiau apart orchidėjų forume yra ir kitų temų, tarp jų ir skirta vabzdžiaėdžiams.

LOD

Kol kas vabzdžiaėdžiams augalams skirtoje forumo skiltyje nėra daug temų, ir diskusijos vabzdžiaėdžių klausimais nėra labai aktyvios, tačiau kadangi forumas yra aktyvus ir geranoriškas, tikėtina, jog jūsų parašytos problemos bus išsamiai išnagrinėtos ir netruksite sulaukti patarimų, kaip jas spręsti.

Rojaussodai.lt

Kiek didensę ir ilgiau funkcionuojančią vabzdžiaėdžiams augalams skirtą temų grupę turi ir  Rojaus sodų forumas.

Daugiau ne gerą pusmetį teko moderuoti šio forumo vabzdžiaėdžių augalų skiltį. Informacijos yra sukaupta tikrai nemažai, bet lazda turi du galus – jos paieška kiek keblesnė. Gal dėl nepakankamai apgalvotų paieškos funkcijų, o gal dėl didelio forumo lankytojų skaičiaus. Būtent dėl kai kurių lankytojų nesusivokimo ir perdėto uolumo, daugelis temų yra užterštos dalinai pasikartojančiomis diskusijomis tais pačiais klausimais. Bet pasistengus, manau, dominančią informaciją galima būtų rasti, o neradus ir paklausus – gauti išsamų atsakymą. Tik nenustebkite, jei (dėl to paties nesusivokimo) į paprastą jūsų paklausimą bus atsakyta per kelis puslapius nusitęsiančiais išvedžiojimais, kuriuose dar bus „įpinta” ir kitų klausimų-atsakymų.

rojaus sodai

Taigi, pasirinkti yra iš ko. Negavote jus tenkinančio atsakymo viename, bandykite kitame forume.

Carnivorousplants.org

Skaitantiems angliškai tikrai rekomenduočiau registruotis Tarptautinės vabzdžiaėdžių augalų augintojų organizacijos forume.

ICPS

Nemažas lankytojų skaičius ir tarptautinė patirtis suteikia šiam forumui labai daug pranašumų. Pavyzdžiui, kad ir kaip mes stengtumėmės perprasti saracėnijas, augančias mūsų krašte daugiau kaip kambario augalas, mes vis tiek jų taip neperprasime kaip tų regionų, kuriuose jos auga natūraliai gamtoje, augintojai. Taigi, barjeras sėkmingai informacijos paieškai šiame forume tėra kuklumas ir kalbos mokėjimas.

Комнатное цветоводство – floriculture.ru

Šį forumą rekomendavo mūsų svetainės skaitytojai. Tiems kas nori sužinoti apie užsienio augintojų patirtį ir skaito rusų kalba, verta užsukti į išsamų, tikrai daug praktinių patarimų turintį rusišką forumą Комнатное цветоводство.

Komnatnoje cvetovodstvo

Forumas apima visas kambarinių augalų grupes, vabzdžiaėdžiai augalai jame sudaro atskirą temų grupę. Reikia pripažinti, kad kartais kai kurių patarimų išradingumu šio forumo dalyviai gali tikrai nustebinti.

Jei suradote čia nepaminėtą, bet Jūsų manymu dėmesio vertą internetinių diskusijų vietą/forumą, būtumėm labai dėkingi, jei atsiųstumėte jos nuorodą elektroniniu paštu.

Informacija atnaujinta 2011 m. rugpjūčio 19 d.