ramsar2012Šiandien Žuvinto biosferos rezervate, kuriame saugomas didžiausias Lietuvoje pelkynas, bus surengta Pasaulinei pelkių dienai skirta konferencija. Šią dieną pažymi 160 prie tarptautinės Ramsaro konvencijos prisijungusių valstybių, tarp jų ir Lietuva. Pelkių apsaugai skirtas tarptautinis susitarimas Irano mieste Ramsare buvo pasirašytas 1971 metų vasario 2 dieną.

Kaip sakė per konferenciją pranešimą skaitysiantis Aplinkos ministerijos Saugomų teritorijų ir kraštovaizdžio departamento direktorius Vidmantas Bezaras, pagal Ramsaro konvenciją yra saugomos ne tik visos planetos išlikimui svarbios pelkės, bet ir kitos vietos, kuriose gausu vandens. Visos jos vadinamos šlapžemėmis. Tai žemapelkės, aukštapelkės, nendrynai, dirbtiniai ir natūralūs vandens telkiniai, pastoviai ar laikinai užmirkusios teritorijos, kuriose nuolat telkšo vanduo arba jis nuolat teka, kuriose vanduo gėlas, pusiau sūrus ar sūrus. Joms priskiriamos ir jūrų dalys, kurių gylis atoslūgio metu ne didesnis kaip 6 metrai. Taigi Ramsaro konvencija globoja labai įvairias gamtines buveines, kurias vienija gyvybiškai svarbiausias kiekvienos jų elementas – vanduo.

Lietuvoje pelkės užima tik 6 proc. šalies ploto. Pasak Vidmanto Bezaro, per dvidešimtąjį amžių iš pusantro tūkstančio didesnių kaip 50 ha pelkių šalyje liko tik 800. Tai sausinimo darbų, melioracijos padariniai. Buvo sunaikinta daugybė šlapžemių, o pelkės pasausėjo. Jose susidarė palankesnės sąlygos medžiams augti, todėl pelkių plynių plotai kasmet mažėja. Siekiant išsaugoti išlikusias pelkes, nemažai jų įtraukta į ES saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“. Tarptautinės reikšmės saugomomis šlapžemėmis yra paskelbtos penkios mūsų šalies vietovės: Čepkelių, Kamanų, Viešvilės bei Žuvinto gamtiniai rezervatai ir Nemuno deltos regioninis parkas. Jos užima 51 tūkst. hektarų. Lietuva yra pasiūliusi Ramsaro konvencijos sekretoriatui dar dvi teritorijas – Girutiškio pelkę Labanoro regioniniame parke ir Adutiškio-Guntauninkų šlapžemių kompleksą – įtraukti į Ramsaro konvencijos teritorijų sąrašą.

Kiekvienais metais šalies saugomų teritorijų direkcijos Pasaulinę pelkių dieną pasitinka įvairiais renginiais ir švietėjiškais projektais. Šiandien Nemuno deltos regioninio parko direkcija organizuoja moksleiviams skirtą Pelkių dieną. Dalyvauti piešinių apie pelkes konkurse pakviesti visų Šilutės rajono mokyklų mokiniai. Šeštadienį, vasario 4 d., Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcija kviečia į talką Kamanų pelkės mokomajam takui tvarkyti.

Aplinkos ministerijos informacija, 2012-02-02