.en

Bromelijiniai – labai įvairi žiedinių augalų šeima, sutinkama dažniausiai tropiniuose ir subtropiniuose Amerikos regionuose, išskyrus vieną rūšį, augančią vakarų Afrikoje. Dabar žinoma apytiksliai 2400 bromelijinių rūšių suskirstytų į 59 gentis, kas sudaro įspūdingą augalų įvairovę, įskaitant antžemines, epifitines ir litofitines rūšis. Augimviečių įvairovė padarė šią šeimą itin klestinčią Amerikos kontinentuose ir sutinkamą beveik visur nuo pietinių JAV valstijų iki centrinės Argentinos ar Čilės. Paplitusios tokiose plačiose sąlygose, šios rūšys sutinkamos pusiaujo, atogrąžų miškuose, karštose dykumų žemumose, aukštikalnėse nuo 0 iki mažiausiai 4200 metrų virš jūros lygio aukštyje.

Spavingi laukinėje Belizo gamtoje augančių bromelijinių lapai

Spavingi laukinėje Belizo gamtoje augančių bromelijinių lapai

Bromelijinių lapija sutelkta į kompaktišką skrotelę, sudaryta iš skirtingo lapų skaičiaus. Kiekvieno individo lapai įvairuoja savo forma, spalva. Vienų rūšių lapai platūs, ilgi, kitų – siauri, linijiški. Kai kuriais atvejais lapija gali tesiekti keletą centimetrų (pavyzdžiui, tilandsijų), kitais atvejais atskiras lapas gali būti metro ilgio (pavyzdžiui, brochinijų). Daugumoje atvejų lapų skrotelė išauga ant trumpo sumedėjusio stiebo. lapai padengti plaukelių pavidalo darinių, vadinamų trichomomis (plaukeliais), kurios geba absorbuoti vandenį ir mineralus tiesiogiai į lapus. Daugumos genčių lapija labai spalvinga ir raštuota, nuspalvinta įspūdingomis raudona, kaštonine, auksine, geltona, juoda arba žalia spalvomis.

Venesueloje auginami bromelijiniai

Venesueloje auginami bromelijiniai

Bromelijinių žiedai labai įvairuoja visose penkiasdešimt devyniose gentyse, tačiau dažniausiai būna sutelkti į didelį daugiažiedį įspūdingai nusispalvinusį žiedyną, kuriame gali būti iki 500 pavienių žiedų. Daugumoje atvejų pavieniai žiedai, pradedant nuo žiedyno pamato, skleidžiasi paeiliui keletą savaičių.

Nuostabus raudonas Tillandsia turneri iš Venesuelos žiedas

Nuostabus raudonas Tillandsia turneri iš Venesuelos žiedas

Dažniausiai kiekvienas žiedas prasiskleidžia 1-4 dienoms, tačiau kai kurių rūšių žiedai žydi vos keletą valandų. Tų rūšių, kurios išaugina didelius gausius žiedynus, žydėjimas gali tęstis kelis mėnesius, kol neprasiskleis kiekvienas žiedas. Didžiausia iš visų bromelijinių rūšis Puya raimondii išaugina ir patį didžiausią žiedyną, kuris gali siekti net 7 metrus. Patys žiedai daugumoje atvejų yra labai spalvingi ir patrauklūs, o kai kuriais atvejais gali būti kvapnūs ir aromatingi. Daugeliu atveju pats augalas atmiršta vos praėjus keliems mėnesiams po žydėjimo, tačiau tai inicijuoja jaunų atžalų augimą iš pamato, todėl senesni individai suformuoja ištisą skrotelių sąžalyną.

Maždaug pusė bromelijinių yra apifitai, augantys ant kitų augalų šakų. Kaip tikrieji epifitai, jie auga nepriklausomai nuo žemės ir evoliucijos eigoje išvystė tam skirtus prisitaikymus surinkti vandenį ir maisto medžiagas nepriklausomai nuo substrato. Daugumos epifitinių bromelijinių lapija yra plati ir sudaro efektyvią lietaus vandens ir krintančių organinių dalelių gaudyklę. Daugelis bromelijinių – taip vadinami rezervuariniai bromelijiniai (angl. tank bromeliads) – turi lapų skrotelę, kuri yra piltuvėlio formos su rezervuaru, kuriame kaupiasi lietaus vanduo ir nuosėdos. Lietaus vandens ir nuosėdų surinkimas leidžia augalui tiesiogiai pasisavinti vandenį ir maisto medžiagas pro lapus per taip vadinamas trichomas (plaukelius), išsidėsčiusias ant lapų paviršiaus.

bromelijos 4

Daugumos epifitinių bromelijinių šaknys yra redukuotos ir atlieka inkaro, pritvirtinančio patį augalą ant kito augalo šakos, funkciją. Augdami ant kitų medžių šakų, bromelijiniai prisitaikė ištverti sausrą. Dėl intensyvaus garavimo, kaitrios saulės, drėgmė išgaruoja labai greitai, todėl epifitiniai bromelijiniai išvystė keletą kserofitinių prisitaikymų, panašių į dykumų augalus. Kai kurių augalų stiebas (pavyzdžiui, tilandsijų) yra storas ir mėsingas, galintis kaupti vandenį. Išoriniame lapų paviršiuje tėra tik keletas porų, o pats paviršius turi vaškinį epidermį, sumažinantį transpiraciją.

Vieni iš įspūdingiausių augalų yra oriniai augalai – tilandsijos. Jie auga ant atogrąžų medžių šakų tropiniuose Amerikos regionuose ir yra prisitaikę gauti maisto medžiagas iš dulkių, nukritusių lapų ir negyvų vabzdžių. Tilandsijų lapai labai gausiai išmarginti trichomų, dėl ko pats jų paviršius atrodo pilkas.

Trys rezervuarinių bromelijinių rūšys iš Catopsis ir Brocchinia genčių su adaptacijomis pažengė dar vieną žingsnį toliau – jos evoliucionavo taip, kad sugeba aktyviai privilioti ir pagauti vabzdžius. Šių augalų lapija vilioja vabzdžius saldžiu kvapu ir ryškiomis spalvomis. Lapų paviršius yra vaškinis, padengtas trapia balta pudra, ant kurios nutūpęs vabzdys paslysta ir nukrenta į vandenį, kuriuo pripildyta lapų skrotelės apačia. Vabzdys nebegali slidžiomis sienelėmis išlipti atgal ir nuskęsta, o po kiek laiko atsilaisvinusias jam yrant maisto medžiagas įsiurbia augalas.

Catopsis berteroniana – vabzdžiaėdis bromelijinis

Catopsis berteroniana – vabzdžiaėdis bromelijinis

Labai sunku yra įvertinti epifitinių bromelijinių augalų įvairovę natūraliose augimvietėse, kadangi nemažai jų auga medžiuose 100 metrų aukštyje nuo žemės Pietų ir Centrinėje Amerikoje didieji medžiai kartais būna „apsėsti” tūkstančių bromelijinių augalų, sudarančių pagrindinę epifitinę atogrąžų miško biomo dalį, ir esančių prieglauda daugybei varliagyvių, vabzdžių ir kitų gyvūnų namais. Kartais epifitinių augalų masė nulaužia medžių šakas. Ant nukritusių šakų bromelijiniai auga toliau, o kai kurios rūšys auga ant negyvų ant žemės esančių šakų.

Įvairūs epifitiniai bromelijiniai, augantys ant nusvirusios šakos Belize, Centrinėje Amerikoje

Įvairūs epifitiniai bromelijiniai, augantys ant nusvirusios šakos Belize, Centrinėje Amerikoje

Kitos bromelijinių gentys, tokios kaip Navia ar Brocchinia auga ant žemės ir šaknimis papildomai įsisavina vandenį ir maisto medžiagas. Tarp daugybės antžeminių bromelijinių yra patys didžiausi šeimoje. Brocchinia tatei yra sąlyginai didelė rūšis, auganti Venesuelos pietuose, besiribojančiuose su Brazilija ir Gajana. Jos lapija gali siekti net 120 cm ilgį, o seni individai gali turėti iki 1 metro ilgio medinį stiebą. Tačiau didžiausia iš visų bromelijinių rūšių Puya raimondii  iš Peru ir Bolivijos užaugina iki 4 metrų ilgio lapiją.

Borneo auginamas ananasas (Ananas comosus)

Borneo auginamas ananasas (Ananas comosus)

Iš didelės bromelijinių įvairovės tik vienos rūšies vaisiai patiko žmonėms ir yra komerciškai auginami. Šis augalas – ananasas (Ananas comosus). Ananasas yra antžeminis augalas, kurio tėvynė Urugvajus, Puerto Riko ir Paragvajus, tačiau jis plačiai auginamas abejose Amerikose ir Karibuose nuo to laiko kai Kristupas Kolumbas 1492 metais atvyko į Naująjį Pasaulį.

Daugelis indėnų tautų naudojo ananasą kaip pagrindinę kultūrą dar tūkstantį metų prieš europiečiams atvykstant į Naująjį pasaulį. Actekai, inkai, majai gerai žinojo ananaso vaisių, lapų ir plaušo panaudojimą, ir naudoja juos iki šių dienų (apie ananaso naudą). Bromelijinių auginimo dirbtinėmis sąlygomis pradžia yra 1776 metais, kai pirmieji augalai buvo atvežti į ankstyvuosius Europos ūkius ir pradėti dauginti bei platinti. Guzmania lingulata pradėta pardavinėti 1776 metais ir sulaukė didžiulio pasisekimo tarp sodininkų. Aechmea fasciata ir Vriesea splendens buvo įvestos į kultūrą XIX a pradžioje ir auginamos iki dabar. Bromelijinių populiarumas per tuos du šimtus metų nuolat augo, buvo sukurta daug įspūdingų hibridų. Tyrinėjant atokius Pietų Amerikos kampelius atrandama vis daugiau ir daugiau naujų rūšių, ir XXI a pradžioje tampa aišku, kad mes vis dar bromelijinių įvairovės pažinimo kelio pradžioje.

Gigantiškas antžeminis bromelijinis iš Venesuelos – Brocchinia tatei

Gigantiškas antžeminis bromelijinis iš Venesuelos – Brocchinia tatei

Įspūdingas antžeminis Navia genties bromelijinis

Įspūdingas antžeminis Navia genties bromelijinis

Tarptautinė bromelijinių (augintojų) draugija (Bromeliad Society International) suteikia puikią informaciją apie bromelijinių auginimą, jų įsigijimą ir kitas šių augalų mėgėjų draugijas visame pasaulyje. Visą informaciją galite rasti užsukę į šios draugijos interneto svetainę – www.bsi.org.

Stewart McPherson
Vertė J. Mackevičius