Turbūt kiekvienas augintojas yra įsitikinęs, kad geriausia augalus savo kolekcijai pasiimti patiems iš augintojo. Tada stresas, kurį patiria augalai, dėl sąlygų pasikeitimo būna mažiausias.

Tačiau ne visada tai įmanoma. Jei medelynas yra toliau, tenka augalus siųsti paštu, pasinaudoti siuntų tarnybų paslaugomis. Neretai toks siuntimas užtrunka, ypač jei augalai siunčiami iš kitos valstybės.

Į ką reikėtų atkreipti dėmesį siunčiant augalus?

Pirmiausia – į metų laiką. Mūsų klimato sąlygomis geriausia augalus siųsti pavasarį ir rudenį. Pavasarį (kaip ir rudenį) oras jau įšilęs, bet dar ne karšta. Augalai nesušals ir nesušus.

Vasarą yra tikimybė, kad jūsų siuntinys atsidurs saulės atokaitoje, ir augalai sušus, perkais. Žiemą, per šalčius, jūs galite gauti šaldytus augalus, kurių atgaivinti jau nebepavyks.

Kiek atsparesnės sėklos. Ramybės būsenoje esančios sėklos, kuriose nevyksta jokie fiziologiniai procesai, mažesnis drėgmės kiekis, atitinkamai ne taip jautriai reaguoja į aplinkos sąlygų pasikeitimus. Tačiau reiktų prisiminti, kad vabzdžiaėdžių augalų sėklos labai smulkios, jos neturi jokių papildomų dangalų. Taigi, temperatūros poveikis joms irgi gali būti pražūtingas.

Siųsdami augalus ar sėklas, pasistenkite juos gerai supakuoti.

Geriausia, kai sėklos supakuojamos į popierinius maišelius, sulankstytus iš popieriaus skiautės. Popierinėje pakuotėje sėklos gali sudrėkti, todėl nepakenks, jei papildomai įdėsite jas į plastikinį, sandariai užsidarantį maišelį. Ir žinoma, voką reikia rinktis su „marškinėliais”, t.y. paminkštintą iš vidaus.

Siunčiamus augalus taip pat reikia gerai supakuoti. Dažnai naudojami sandariai užsidarantys polietileno maišiukai, į kuriuos dedami drėgnoje servetėlėje įvynioti augalai. Tada augalai dedami į standaus kartono siuntinių dėžutes, tarpus užpildant glamžytu ar smulkinu popieriumi, putplasčiu.

Augalus, jei tai leidžia aplinkosauginiai ir fitosanitariniai reikalavimai, galima siųsti ir gyvuose kiminuose. Tada imama kieto plastiko, sandariai užsidaranti dėžutė, į ją dedami kiminai jų nespaudžiant. Kiminuose „įtaisomas” siunčiamas augalas ir dėžutė gerai uždaroma. Kiminai kelionės metu palaikys ir drėgmę, ir bus kaip amortizuojanti, mikroklimatą palaikanti medžiaga.

Supakavus siuntinį, reikia jį nedelsiant išsiųsti bei pranešti gavėjui. Pašto ir siuntų tarnybų mes nepaskubinsim, tad bent jau pasistenkime kai tai nuo mūsų priklauso, kad augalas kuo trumpiau būtų nepalankiose sąlygose.

Jogaila Mackevičius