Atrodytų, jei vabzdžiaėdžiai augalai minta vabzdžiais ar kitais smulkiais gyviais, tai jų niekas pažeisti negali, jie mitybinės grandinės viršuje. Deja, taip nėra.

Kaip ir visur gamtoje, kiekvieną „atsipalaidavusį” plėšrūną gali užpulti kitas, be to, yra ligos ir parazitai.

Ne išimtis čia ir vabzdžiaėdžiai augalai.

Keletą metų nebuvo nieko įtartino – gaudyklės ir lapai augdavo sveiki, aktyviai medžiodavo. Šiemet matyt ypatingai gera vasara visiems vabzdžiams, ir jau vasaros antroje pusėje pastebėjau kai kurias „negeroves”, kurių anksčiau nepasitaikydavo.

Pirmiausia, išgraužti tuklių lapai. Atrodytų, lyg kas nusėdo ir pragraužė skylutes tiesiai žemyn link substrato (o gal atvirkščiai – nuo substrato kilo į viršų).

Sraigių išdraužti Morano tuklės lapai

Pasirodo, tai paprasčiausios sodinės sraigės darbas. Atrodo, tuklių toksinai jos neveikia, radusi minkštesnę vietelę, sraigutė ją apvalgo.

Netrukus buvo pastebėtos ir apgraužtos saracėnijų ir darlingtonijų tūtos bei musėkautų lapai.

Vikšrų pažeista darlingtonijos gaudyklė

Vikšrų pažeista saracėnijos tūta

Ir čia pažeidėjus atrasti nebuvo sunku. Tai kažkokių vabzdžių lervos – vikšrai.

Vikšras ant jautriojo musėkauto lapų

Sugauti kenkėjai

Viskas čia elementaru. Vabzdžiaėdžiai augalai vilioja vabzdžius gaudyklėmis. Ir tik pakliuvusi į gaudyklės vidų, auka tampa bejėgė. Jei pati auka prisėlina „iš užnugario”, ji gali smaguriauti vabzdžiaėdžiu augalu kiek tik jai patinka.

Pavyzdžiui, jaunas dar nesustandėjusias saracėnijų tūtas gali apnikti amarai. Tūtai augant, standėjant ir sausėjant  jos audiniams, amarai priversti ieškoti kito augalo, tačiau nuo daugybinių pažeidimų, išsekinta tūta bus deformuota ir atrodys tikrai neestetiškai.

Suaugusi saracėnijos tūta po amarų pažeidimų

Kaip kovoti su tokiais kenkėjais? Teko girdėti, kad ūkiuose, auginančiuose vabzdžiaėdžius augalus dideliais kiekiais, naudojamos kai kurios augalų apsaugos priemonės. Tačiau augintojams mėgėjams paprasčiausiais, būdas (ir saugiausias) yra mechaniškai nurinkti kenkėjus ir dažniau augalą purkšti arba padidinti aplinkos drėgmę. Atmintina, kad vabzdžiaėdžiai jautrūs druskų bei kitokių cheminių medžiagų koncentracijos padidėjimui. Tad rizikuoti juos purškiant insekticidais, manau, neverta.

Jogaila Mackevičius

Jogailos Mackevičiaus (1-5, 7) nuotraukos