Dar atrodo visai ne senai pavasarį stebėjom savo augintinių nubudimą, o štai jau ir pirmasis vasaros mėnuo netruko įpusėti. Karštoka ir sausa šiemet vasaros pradžia. Nežinau, kaip jums, bet maniškiai vabzdžiaėdžiai kažkodėl sėdi alkani – mažoka uodų, musių ir kitų smulkių skraidančių sutvėrimų. Ir jei saracėnijos dar sugeba kažkaip prisivilioti naivius vabzdžius, tai saulašarės ir tuklės pūpso visiškai alkanos.

Nors sakoma, kad gražiausias vabzdžiaėdis yra alkanas vabzdžiaėdis, bet viskam yra saikas ir ribos. Ilgai nepagaudami grobio, augalai išnaudoja visas savo atsargines maisto medžiagas (ypač mikroelementus) ir gali sunegaluoti. Pavyzdžiui tuklėms tai pasireiškia skrotelės puviniu.

Dėl maisto medžiagų trūkumo skrotelės puviniu susirgusi Ehlers tuklė

Taip pat vasaros metu į mūsų augintinių žabangas gali pakliūti ir per stambus grobis, kuriam apdoroti augalui prireiks daug pastangų. Tokį grobį (kaip, pavyzdžiui, stambius naktinius drugius) geriau nurinkti pincetu.

Naktinį drugį pasigavusi didžioji tuklė

Vasara gana gera mitybinė alternatyva – amarai. Randame nepurkštą chemikalais, apkibusį amarais kad ir rožės krūmą.

Rožyne nesunkiai galima rasti maisto savo augintiniams

Nupurtome amarus į sausą plastikinį indelį.

Amarų derlius

Ir apibarstome juos kaip pyragą barstome cukraus pudra surinktais amarais.

Amarais pamaitinta Morano tuklė

Na, jei turite kantrybės, galite po vieną amarą išdėlioti pincetu.

Žinoma, amarai tai ne skraidantys vabzdžiai, ne uodo truklio lervos, bet alkį numalšinti jais tikrai galima.

Apie vasaros karščius jau buvo rašyta, todėl dabar šia tema nesiplėsiu. tenoriu vasaros pradžiai atkreipti dėmesį, kad reiktų sudaryti kuo natūralesnes sąlygas augalams augti – užuovėja, drėgna aplinka. Tuos savo vabzdžiaėdžius, kurie auga lauke statau namo užuovėjoje, jie gauna tik rytinę ir šiek tiek pietinės saulės. Bet apžiūrimi įvertinant ar nepritūko kuris nors vandens yra kasdien.

Apsaugodas nuo vėjo vabzdžiaėdžių užutekis

Ir reiktų dažniau atkreipti dėmesį į padėkliuką. Jis turi būti švarus. Nes prisiveisę dumbliai gali sukelti maisto medžiagų disbalansą, kurio pasekoje sutriks ir vabzdžiaėdžių šakninė mityba bei naujų gaudyklių auginimas.

Suvešėję dumbliai saracėnijų padėkle

Tiek minčių birželyje vasaros atostogų proga…

Jogaila Mackevičius