Skendeninių (Lentibulariaceae) šeimą sudaro trys vabzdžiaėdžių augalų gentys: skendenis (Utricularia), tuklė (Pinguicula) ir genlisėja (Genlisea), iš kurių skendenio gentis yra didžiausia šioje šeimoje. Dėl didelės įvairovės ir keistos augalų sandaros, ši gentis ilgą laiką buvo patraukli mokslininkams. Sunkumų tiriant šią gentį sukelia tai, kad iš sudžiovintų augalų sunku tiksliai apibūdinti rūšis, o tai sukelia sunkumų ir jas klasifikuojant. Peter Taylor savo monografijoje, išleistoje 1989 metais, aprašė 214 skendenio (Utricularia) rūšių, kurias suskirstė į 2 pogentes ir 35 sekcijas. Nuo tada aprašyta 60 naujų mokslui skendenio rūšių iš įvairių pasaulio vietų. Dabar žinomos 274 skendenio (Utricularia) rūšys. Cheng et al. (2021) neseniai publikuotas straipsnis žurnale PhytoKeys aprašo naują mokslui skendenio rūšį – Utricularia lihengiae.

Ši nauja skendenio genties rūšis aprašyta iš Dulongjiang regiono, esančio Šiaurės Vakarų Junane, Rytų Himalajuose. U. lihengiae aptiktas Dulongjiang regione, kuris šiaurėje ribojasi su Tibetu, o vakarinė ir pietinė dalys su Mianmaru. Rūšis pavadinta Kinijos botaniko, prof. Li Heng garbei, kuris daug prisidėjo prie botaninių tyrimų Dulongjiang regione. Šiuo metu Kinijoje žinomos 25 skendenių rūšys, daugiausia jos paplitusios pietinėse provincijose prie Jangzdės upės. Iš visų Kinijoje aptinkamų skendenių, 13 yra aptinkama būtent Junane, iš kurio aprašyta ir nauja mokslui Utricularia lihengiae.

U. lihengiae priskirtas Utricularia genties Oligocista sekcijai dėl šių požymių: gaudyklės apvalios, jų plyšio pamatas su dviem paprastomis linijiškomis išaugomis, lapai nuo linijiškų iki šiek tiek ovalių. Kinijoje aptiktos penkios rūšys (iki aprašant U. lihengiae) priskiriamos šiai sekcijai. Iš geografinės pusės, dvi rūšys priskiriamos šiai sekcijai aptinkamos Junano provincijoje, kur aprašyta U. lihengiae. Utricularia scandens aptinkama šiaurės vakarinėje Junano dalyje, o U. bifida paplitusi pietinėje Junano provincijos dalyje. U. lihengiae panaši į Utricularia bifida ir U. scandens, tačiau nuo pastarųjų skiriasi gerokai trumpesniais žiedynais, kurių ilgis siekia 2–4 cm (U. bifida – 10–20 cm; U. scandens – 15–35 cm). Nuo pastarųjų dviejų rūšių U. lihengiae taip pat išsiskiria trimis tamsiais išilginiais dryžiais ant apatinės žiedo lūpos.

Utricularia lihengiae (A–J) A augimvietė, B visas augalas, C gaudyklės ir lapai, D lapas, E viršutinė vainikėlio skiltis, F apatinė vainikėlio skiltis, G lapeliai, H–J priekinis, apatinis ir šoninis žiedo vaizdas (Zhuo Cheng nuotraukos).

U. lihengiae aprašiusių mokslininkų teigimu, rūšis žydi labai trumpai ir yra labai smuki, todėl gali būti sunkiai pastebima ir dėl šios priežasties iki šiol neaprašyta. Vienintelė dabartinė rūšies radavietė aptikta atviroje vietoje, pirmykščiame miške, kuriame dominuoja bukinių (Fagaceae), magnolijinių (Magnoliaceae) ir erikinių (Ericaceae) šeimos augalai. U. lihengiae populiaciją sudaro vos 80 augalų augančių drėgnose samanose su kitomis žolėmis. Kartu aptinkama samana paprastasis gegužlinis (Polytrichum commune), siauralapis ajeras (Acorus tatarinowii) ir spanguolės genties rūšis Vaccinium chaetothrix. Buveinė aptikta 2800–2900 metrų virš jūros lygio, vyrauja drėgnas ir lietingas klimatas, kadangi čia lyja beveik ištisus metus. Vos aprašyta rūšis įvertinta ir pagal Pasaulinės Gamtos Apsaugos Organizacijos (International Union for Conservation of Nature – IUCN) rūšių apsaugos kriterijus. Pagal šiuos kriterijus U. lihengiae rūšies statusas yra CR (kritiškai grėsmingoje būklėje esantis taksonas), dėl mažo arealo ir užimamos teritorijos. Maža to, vienintelė šios rūšies buveinė yra aptikta netoli kelio, kuris kelia grėsmę visos buveinės išlikimui. Radavietei grėsmę kelia ir intensyvėjanti turistų veikla regione, besivystanti regiono infrastruktūra, vėliau dėl to sekantis užterštumas ar galima nuošliauža dėl reljefo, radavietės vietoje.

Straipsnio nuoroda – Zhuo Cheng, Qiong Fang, Fei Wang, Chun-Lin Long, Utricularia lihengiae (Lentibulariaceae), a new species from Northwest Yunnan, China

Parengė Lukas Petrulaitis