Tapo gražia tradicija, kai lankytojai, keliaudami po nacionalinius ir regioninius parkus, įsigyja lankytojo bilietą. Surinktos lėšos naudojamos tikslingai ir sugrįžta atgal į gamtą.

Už lankytojo bilietus Anykščių regioniniame parke atnaujinta infrastruktūra

Už lankytojo bilietus Anykščių regioniniame parke atnaujinta infrastruktūra

Pernai (2020 metais) saugomose teritorijose nupirkta šiek tiek daugiau kaip 200 tūkstančių lankytojų bilietų. Nors lankytojo bilietų buvo įvairių (vienkartinių, mėnesinių, metinių ir šeimos), daugiausia nupirkta vienkartinių bilietų už 1 eurą.

„Džiaugiamės, kad žmonės besilankantys saugomose teritorijose yra sąmoningi ir savanoriškai perka lankytojo bilietą, taip prisidedami prie nacionalinių ir regioninių parkų puoselėjimo, – sako Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie AM direktorius Albertas Stanislovaitis. – Surinktos lėšos naudojamos valstybinių parkų tvarkymui ir priežiūrai (informacinių stendų atnaujinimui, pažintinių takų remontui) bei kitoms gamtosauginėms veikloms.

Daugiausia lėšų už lankytojo bilietą surinkusi Anykščių regioninis parkas atnaujino infrastruktūrą stovyklavietėse prie Rubikių ežero ir Šventosios upės. Viso turistinio sezono metu tvarkyta gamtos ir kultūros paveldo objektų aplinka. Šventosios senvagių draustinyje už minėtas lėšas vyko šienavimas ir krūmų atžalų kirtimas.

Kurtuvėnų regioninio parko direkcija lankytojo bilieto lėšas skyrė Juodlės pažintinio tako remontui. Buvo pakeista sulūžusių tako medinių lentų danga, supuvusios atraminės konstrukcijos, ant pakylos esantis stendas. Suremontuotas takas vėl yra gausiai lankomas.

Kauno marių regioninio parko direkcija Pakalniškių pažintiniame take įrengė keturis naujus informacinius stendus, taip pat už surinktas lėšas vykdė poilsiaviečių, stovyklaviečių ir atokvėpio vietų priežiūrą bei infrastuktūros remontą.

Plynosios pelkės pažintinio tako remontui lėšas panaudojo Pagramančio regioninis parkas, nes medinių lentų taką pelkėje reikia nuolatos atnaujinti.

Už savanoriško lankytojo bilieto lėšas Žagarės regioninis parkas prie Žvelgaičių ežero poilsiavietės atliko medinės lauko infrastruktūros remontą: pakeitė laiptų ir tiltų lenteles, turėklus, stalus, suolus, ką buvo suniokojęs puvinys.

Ypač daug nuveikė Neries Regioninis Parkas. Už lankytojo bilieto lėšas sutvarkė Alkų ąžuolo aplinką. Pakeitė Dūkštos pažintinio tako lentinio tako dalis, nes senoji danga buvo susidėvėjusi ir nesaugi. Karoliniškių kraštovaizdžio, taip pat Griovių, Dvarčionių ir Vanaginės geomorfologiniuose, Bartkuškio telmologiniame draustiniuose įrengė daug informacinių ženklų, nukreiptų prieš šiukšlinimą, laužų kūrenimą, važinėjimą bekele.

Keliaujantys po nacionalinius ir regioninius parkus bei besinaudojantys parkuose įrengta infrastuktūra, vis labiau supranta, kad reikia atnaujinti informacinius stendus, rodykles, tvarkyti laiptus į piliakalnius ir regyklas, keisti sutrūnijusias pažintinių takų lentas ir t.t.

Lankytojai, matydami tikslingai įprasmintas lėšas, mielai remia saugomas teritorijas, pirkdami lankytojo bilietą.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos informacija