Smagu, kad kiekvienais metais Lietuvoje vis didėja būrys švenčiančių Pasaulinę pelkių dieną, taip atkreipiant dėmesį į šių unikalių buveinių svarbą ir supažindinant jaunąją kartą, vaikus su nepakartojamais gamtos kūriniais – pelkėmis.

Musėkautas.lt šiais metais nutarė aplankyti Čepkelių raistą. Kartu su gidu keliausime nuo Marcinkonių kaimo iki  pelkės, pasivaikščiosime pažintiniu taku ir grįšime atgalios. Žygis prasidės 10.00 val., trukmė 4-5 valandos. Po pelkės žygio pavargę galės traukti namo, o dar nestokojantys jėgų – pratęsti kelionę ir aplankyti tris Dzūkijos apžvalgos bokštus, dalyvaujančius Dešimties bokštų žaidime. Daugiau informacijos apie renginį svetainėjeFacebook’o paskyroje, o svarbiausia – įspūdžiai.

Toliau – trumpas renginių, kuriuos pavyko aptikti socialiniuose tinkluose bei paieškos sistemų pagalba, sąrašas. Aš tikrai labai atsiprašau tų, kurių šiame sąraše nepaminėsiu – matyt skelbdami apie savo renginius buvot nepakankamai matomi internete. Tačiau galite atsiųsti informaciją apie savo renginį elektroniniu paštu [email protected]. Jūsų atsiųstą informaciją ir nuotraukas su malonumu pristatysime svetainės skaitytojams.

GEOLOGO KELIONĖS

Geologo kelionės rengia išvyką Pasaulinei Pelkių dienai paminėti. Pats geriausias laikas pakeliauti po pelkes ir šlapynes yra viduržiemis. Ne veltui ir priešai viduramžiais stengdavosi užpulti gilią žiemą, kai ežerai, upeliai ir pelkės būdavo užšalę. Pelkės visuomet mūsų bočiams siejosi su pekla, su vartais į požemio karalystę, todėl ir be velnio čia neapsieita. O juk žymiausias Velnio kūrinys – Velnio duobė. Keliausime Aukštadvario apylinkėse ir aiškinsimės, kaip tas velnias duobes rausė. Aplankysime Strėvos įgriuvą, Spindžiaus ežerą, Lausgenių pilkapius, Rangavos alko šaltinį, Velnio duobę. Kalbėsime apie paskutinįjį ledynmetį, termokarstinius procesus, ežerų kilmę ir raidą, požeminį vandenį, na ir aišku pelkes, juk mums pakeliui bus ir Velniabalė. Apsirengiame šiltai, pasiimame kavos ar arbatos ir leidžiamės į mūsų velnišką kelionę.

Daugiau informacijos apie renginį.

 

GRAŽUTĖS REGIONINIS PARKAS

Gražutės regioninio parko direkcija kartu su Lietuvos gamtos fondu vasario 2 dieną, 11.30 val. kviečia kartu pažymėti tarptautinę pelkių dieną Pūsčios pelkėje. Žygio metu išvysite palengva atgimstančias sausinimo ir durpių kasybos sunaikintas pelkių buveines, stebėsite, kaip statomos užtūros, kurios padės pelkėje sulaikyti jos atgimimui gyvybiškai reikalingą vandenį, sužinosite, kodėl plyni kirtimai pelkėse yra būtini, išgirsite įdomių pasakojimų apie pelkes iš jas tyrinėjančių ir jų apsauga besirūpinančių specialistų. O kad nesušaltumėt bus surengtos šokinėjimo per griovius varžybos…

Daugiau informacijos apie renginį.

 

KAMANŲ VALSTYBINIS GAMTINIS REZERVATAS

Pelkių dienai paminėti – viktorina gamtoje.

Kas paliko pėdas sniege? Koks augalas slepiasi pusnyje? Ar atpažįsti medį be lapų? Kas miega žiemos miegu, o kas ne? O ką žinai apie Kamanų pelkę? Žinai ar nežinai atsakymus, atvyk į viktoriną gamtoje, kurią organizuoja Kamanų gamtinio rezervato darbuotojai.

Surink keturių asmenų komandą ir registruokis. Jei esate vienas ar keli ir trūksta komandos nario, taip pat registruokitės, sudarysime komandas iš pavienių dalyvių.

Daugiau informacijos apie renginį.

 

KREKENAVOS REGIONINIS PARKAS

Pasaulinę Pelkių dieną Krekenavos regioninio parko direkcija kviečia paminėti Ramygalos telmologiniame draustinyje! Kviečiame leistis į žieminį nuotykį atrandant Pašilių pelkės paslaptis.

Vasario 2 d. planuojame kartu pasivaikščioti po Vidurio Lietuvos pelkių likučius, aplankyti kad ir nedidelę, tačiau labai jaukią ir žavią Pašilių pelkę Ramygalos telmologiniame draustinyje. Žygio metu įveiksime nedidelį maždaug 5 km atstumą, tačiau nedidelė distancija nereiškia, kad ją nužygiuosime per pusvalandį: eisime ne keliais ar pažintiniais takais, o pelkėtu mišku, tarpinio tipo pelkėmis, įveikinėsime viksvų kuokštus, ieškosime elnių, briedžių ir vilkų pėdsakų bei išgirsime pasakojimų apie pelkių atsiradimą, likimą ir ateitį.

Daugiau informacijos apie renginį

 

NACIONALINIS LANKYTOJŲ CENTRAS

Šiais metais Nacionalinis saugomų teritorijų lankytojų centras kviečia šią ypatingą dieną paminėti dalyvaujant renginyje „Ką ūbauja pelėdos?“ Renginio metu bus pristatoma abejingų nepaliekanti Kęstučio Čepėno pelėdų fotografijų paroda „Raiba tyla“, o ornitologė Gintarė Grašytė atskleis visas pelėdų paslaptis ir kvies atpažinti pelėdas iš jų balso! Renginio pradžia: 12.00 val. Renginys nemokamas ir tinka visai šeimai.

Daugiau informacijos apie renginį.

 

NEMUNO DELTOS REGIONINIS PARKAS

Dėmesio visiems gamtos mylėtojams ir aktyvaus laisvalaikio mėgėjams! Vasario 2 dieną, tarptautinės pelkių dienos proga, Nemuno deltos regioniniame parke organizuojamas kasmetinis žygis po Aukštumalos aukštapelkę. Kviečiami visi norintieji ne tik pasivaikščioti pažintiniu taku, bet ir paklampoti po pelkės gilumas. Atvykusieji bus suskirstyti grupelėmis, kurias per pelkę vedžios parko gidai.

Data ir laikas: 2019 m. vasario 2 diena, atvykimas ir registracija – 10.00-10.30 val., žygio startas – 10.30 val., žygio finišas – 13.00-14.00 val. kai grįš visos grupelės vaišinsimės koše, gersime karštą arbatą. Raginame ir kviečiame visus atvykstančius atsivežti savo puodelius arbatai, bei šaukštus košei (kuo mažiau plastiko, tuo geriau gamtai).

Taip pat raginame jus fotografuoti žygio akimirkas, kadangi pasibaigus žygiui skelbsime nuotraukų konkursą, kurio metu lauksime iš jūsų akimirkų užfiksuotų „Pelkių žygyje 2019“! Trys daugiausiai „patinka“ sulaukusios nuotraukos bus skelbiamos konkurso nugalėtojomis, o laimėtojai bus apdovanojami šauniais prizais!

Daugiau informacijos apie renginį

 

OLITA ORANY

Ši žiema snieginga. Kad ir po storoku sniego sluoksniu užšalo ir rimtos pelkės. Dėl prognozuojamo stipraus vėjo (gūsiuose iki 20 m/s) nusprendėme žygiuoti kur šilčiau – pelkėtais miškais. Iš dviejų variantų pasirinkome partizanišką Varčios mišką.

Bus ir pedologinis draustinis, ir raistų, ir krūmynų, ir partizanų kovos vietų.

Vieta –  Pocelonys, Alytaus raj. (87X4+3H Pocelonys), laikas – vasario 2 d., 10.18 val., trukmė – apie 6 val. (priklausys nuo oro sąlygų), atstumas – apie 17 km. Dalyvavimas nemokamas.

Daugiau informacijos apie renginį.

 

TYTUVĖNŲ REGIONINIS PARKAS

Kviečia paminėti Pelkių dieną tradicija tapusiame žygyje į Praviršulio tyrelį! Vadovių tandemas D&D (Daiva Šeškauskaitė ir Deima Pranckūnienė) garantuoja puikią žygio nuotaiką, saugų grįžimą namo ir nepakartojamus pasakojimus apie pelkės turtus ir legendas. Aprangos kodas – „žiema pelkėje“. Tad pasičiupę užkandžių kirminui numalšinti, termosą arbatos, bei gerą nuotaiką, atvykite į sutartą vietą prie Praviršulio tyrelio. Po žygio, gardžia vakariene ir kulinariniu paveldu pavaišins Sargelių bendruomenės moterys…

Daugiau informacijos apie renginį.

 

ŽEMAITIJOS NACIONALINIS PARKAS

Žemaitijos nacionalinio parko direkcija kviečia į žygį po Siberijos ir Piktežerio pelkes vasario 2 d. 10.00 val susitinkant Plateliuose. Žygis, priklausomai nuo orų planuojamas slidėmis arba pėsčiomis, atstumas apie 6 kilometrus, trukmė 4-5 valandos. Planuojama aplankyti: Siberijos apžvalgos bokštą, didžiausią Žemaitijos nacionaliniame parke kadagyną, augantį Siberijos pelkėje,  Piktežerio ežerą ir jį supančią pelkę,  Auksalės pusiasalį – hidrografinį gamtos paminklą, Kunigo upelį ir bebravietę.

Daugiau informacijos apie renginį

 

ŽUVINTO BIOSFEROS REZERVATAS

Pasaulinės pelkių dienos proga Žuvinto biosferos rezervato direkcija kviečia nepraleisti galimybės apsilankyti Žuvinto gamtiniame rezervate. Susitikimas vasario 2 d. (šeštadienį) 10.00 val. Žuvinto biosferos rezervato lankytojų centre. Keliavimas pėsčiomis arba slidėmis. Žygiuosiantiems pėsčiomis svarbu avėti neperšlampamą avalynę! Nepamirškite į kuprinę įsidėti arbatos, užkandžių. Žygio atstumas ir trukmė: apie 8 – kilometrus, 3-4 val.

Žygio dalyviai pamatys unikalų Žuvinto ežerą bei didžiausią Lietuvos pelkę. Ieškosime vilko ir ūdros pėdsakų, ūsuotųjų zylių. Gal rasime po sniegu spanguolę.

Visus norinčius dalyvauti kviečiame registruotis, nes grupės dydis yra ribotas. Būtina nurodyti ar dalyvausite su slidėmis, taip pat vardą, pavardę ir amžių.

Daugiau informacijos apie renginį.

Parengė J. Mackevičius