Kolchidės pelkių regionas įtrauktas į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą (nuoroda sąraše). Kaip pranešė Sakartvelo Saugomų teritorijų agentūra, kuri  kartu su Pasauliniu gamtos fondu, stengiasi, kad Machakhela, Mtirala ir Kolkheti nacionaliniai parkai, o taipogi Kintrišio (Kintrishi) rezervato ir Kobulečio (Kobuleti) rezervato teritorija būtų įrašytos į UNESCO Pasaulio paveldo objektų sąrašą.

Aplinkos apsaugos ir žemės ūkio ministerija, Saugomų teritorijų agentūra ir Pasaulio gamtos fondo (WWF) Kaukazo padalinys jau nuo 2017 metų vykdo projektą, finansuojamą Vokietijos federalinės aplinkos apsaugos ir atominio saugumo ministerijos bei Pasaulio gamtos fondo.

Davit Markozashvili, Saugomų teritorijų agentūros vadovas, pabrėžė projekto svarbą suinteresuotų institucijų susitikime, kuriame dalyvavo nepriklausomi ekspertai, vietinės savivaldos organizacijos ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Machakhela nacionalinis parkas

Machakhela nacionalinis parkas

Machakhelos (Machakhela) nacionalinis parkas yra Khelvachaurio (Khelvachauri) savivaldybėje, Adžarijos (Adjara) autonominėje respublikoje, pietvakariniame Sakartvelo kampe. Administracijos pastatas ir lankytojų centras yra Acharisagmarčio (Acharisagmarti) kaimelyje (nuoroda žemėlapyje).

Machakhela nacionalinis parkas

Machakhela nacionalinis parkas

Nacionaliniame parke yra istorinių ir kultūrinių paminklų: skirtingų epochų archainių tiltų, tvirtovių, vyndaryklų. Turistų takai vingiuoja pro alksnių giraites, bukų ir kaštonų miškus. Nuo Mtavarangelozio (Mtavarangelozi) kalno lankytojai gali grožėtis nuostabiu Adžarijos regiono sostinės Batumio vaizdais ir Machakhela upės slėniu.

Turistinis sezonas tęsiasi nuo gegužės iki spalio mėnesio.

Mtirala nacionalinis parkas

Mtiralos nacionalinis parkas

Mtiralos (Mtirala) nacionalinis parkas įsikūręs drėgniausioje Gruzijos vietoje. Jei norite pasigrožėti nepakartojama Sakartvelo Adžarijos regiono fauna ir flora, būtinai aplankykite Mtiralos nacionalinį parką, saugomą teritoriją vakarinėje šalies dalyje (nuoroda žemėlapyje). Nenusivilsite! Mtiralos kraštovaizdis susikūrė tarp vulkaninių-nuosėdinių uolienų, taip vadinamų Naghvarevi laukakmenių.

Mtiralos nacionalinis parkas

Mtiralos nacionalinis parkas

Mtiralos kalnas stūkso tarp Juodosios jūros ir Adžarijos kalnų virtinės. Adžarijos regione visada gausu kritulių, kadangi tai pakrančių regionas, bet Mtiralos kalno, kurio aukštis siekia 1381 m virš jūros lygio, apylinkėse jų ypač gausu. Kasmet čia iškrenta 4520 mm kritulių, ir tai padaro regioną pačiu drėgniausiu šalyje. Būtent todėl regionas vadinamas „Mtirala”, kas gruziniškai reiškia „raudantis”.

Mtiralos nacionalinis parkas

Mtiralos nacionalinis parkas

Nacionalinis parkas siūlo pėsčiųjų žygius, jodinėjimus, mokslinius ekoturus.

Geriausias laikas apsilankyti yra pavasaris, vasara ir ankstyvas ruduo.

Kolkheti nacionalinis parkas © Roman Tolordava nuotrauka

Kolkheti nacionalinis parkas © Roman Tolordava nuotrauka

Kolchidės (Kolkheti) nacionalinis parkas yra Sakartvelo vakaruose. Jį sudaro rytinė Juodosios jūros pakrantė ir  Paleostomio ežeras. Nacionalinis parkas įkurtas norint apsaugoti tarptautinės svarbos Kolchidės pelkinę ekosistemą.

Nacionalinis parkas išsidėstęs penkiose administraciniuose regionuose – Zugdidžio, Chobio, Senakio, Abašos ir Lančchučio, ir yra dviejų istorinių Sakartvelo dalių –  Megrelijos ir Gurijos – dalis (nuoroda žemėlapyje).

Kolkhečio nacionalinis parkas © Giorgi Nikolava nuotrauka

Kolkhečio nacionalinis parkas © Giorgi Nikolava nuotrauka

Kolchidės nacionalinio parko administracija parko lankytojams siūlo keliones valtimis po Paleostomio ežerą ir Pichori upės slėnį, sportinę žūklę, paukščių stebėjimą ir ekologinio švietimo išvykas. Išvykos vyksta visus metus.

Kintrišio saugomi plotai © Giorgi Yurashviliro nuotrauka

Kintrišio rezervatas © Giorgi Yurashvili nuotrauka

Kintrišio (Kintrishi) rezervatas yra Adžarijos autonominėje respublikoje (Kabulečio savivaldybėje) ir užima 13 893 ha plotą.  Jis išsidėsto nepakartojamo grožio Kintrišio upės slėnyje, tarp Tskhemvanio kaimo ir Khino kalnų 300-2500 metrų virš jūros lygio aukštyje (nuoroda žemėlapyje).

Kintrišio rezervatas © Saugomų teritorijų agentūros nuotrauka

Kintrišio rezervatas © Saugomų teritorijų agentūros nuotrauka

Kintrišio rezervato lankytojams siūlomi du kelionės maršrutai, abu jie arba pėsčiomis, arba jojant. Maršutų keliuose yra įrengtos poilsiavietės, laužavietės. Lankytojai laukiami visus metus.

Kobulečio rezervatas

Kobulečio rezervatas

Kobulečio (Kobuleti) rezervatas įkurtas siekiant išsaugoti unikalią tarptautinės svarbos vandens paukščių ekosistemą kaip natūralų aukšto lygio paveldą. Šios turtingos paukščių ir augalų rūšių įvairove pelkės plyti Adžarijos autonominėje respublikoje ir apima šiaurės rytinę Kabulečio pakrantės dalį (nuoroda žemėlapyje).

Kobulečio rezervatas

Kobulečio rezervatas

Kobulečio rezervatas yra svarbi migruojančių, perinčių ir žiemojančių paukščių buveinė. Augančios augalų rūšys – didelio botanikų susidomėjimo objektas.

.

.

.

Vertė J. Mackevičius, 2018