Gruodžio 12 d. Žuvinto gamtinio rezervato Amalvos paliose atidarytas naujas gamtinis – pažintinis takas Marijampolės savivaldybėje. Naujasis 121 metro gamtinis pažintinis pėsčiųjų takas ves lankytojus pasidairyti po Suvalkijoje didžiausią Amalvos pelkę, pasigrožėti palių platybėmis ir informaciniuose stenduose susipažinti su pelkės istorija, gyvūnija bei augalija.

Pažintinio tako pristatyme simbolinę atidarymo juostelę perkirto Marijampolės savivaldybės administracijos direktorius Karolis Podolskis, VĮ Valstybinių miškų urėdijos Marijampolės regioninio padalinio Miško želdinimo ir apsaugos inžinierius Ramūnas Mažėtis, Žuvinto biosferos rezervato direkcijos direktorius Arūnas Pranaitis, darbus atlikusios įmonės „Alytaus melioracija“ vadovas, kurie kartu su savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju Arvydu Bajoru, Aplinkotvarkos ir infrastruktūros skyriaus vedėju Mindaugu Lelešiumi bei kitais dalyvavusiais renginyje pirmieji pražingsniavo šiuo gamtiniu pažintiniu maršrutu.

Savivaldybės administracijos direktorius K. Podolskis pritaria specialistų nuomonei, kad „šis naujai įrengtas gamtinis takas – puiki edukacijos galimybė norintiems natūralioje gamtoje praleisti laiką ir susipažinti su pelkių biologine įvairove bei lavinti vaikus mokant juos gamtos pažinimo“.

Pažintinio tako pradžioje įrengta apžvalgos platforma, nuo kurios atsiveria nuostabi Amalvos pelkės panorama bei tolesnis Žuvinto biosferos rezervato kraštovaizdis, kuriame yra ir kitų lankytinų objektų.

Tai antrasis pažintinis  takas Marijampolės savivaldybės teritorijoje. Anksčiau įrengtą Buktos gamtinį – pažintinį taką jau pamėgo gamtos mylėtojai, jis išpopuliarėjo ir sulaukia daug lankytojų visais metų laikais bei yra puiki vieta praleisti laiką su šeima.

Tikimasi, kad naujasis gamtinis – pažintinis takas Amalvos paliose ateityje taip pat taps dar vienu turistų traukos objektu, nes tai labai natūralus Sūduvos gamtos kampelis, kurį būtina pamatyti ir daugiau sužinoti apie vieną didžiausių Lietuvos pelkių.

Gamtinio-pažintinio tako informaciniai stendai, kuriuos parengė Žuvinto biosferos rezervato direkcija, nurodo, kad  Amalvos pelkėse gyvena arti šimto rūšių paukščių, o specifinė pelkių aplinka labai įtakoja gyvūniją, todėl čia galima sutikti pelkinius satyrus, paprastąsias angis, briedžius ir vilkus bei kitus žvėris, kuriuos įdomu pamatyti gamtos mylėtojams.

Pažintinis takas įrengtas Marijampolės savivaldybės administracijos Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos lėšomis.

Marijampolės savivaldybės administracijos
Komunikacijos skyrius

Straipsnis paskelbtas Marijampolės savivaldybės administracijos svetainėje

Kaip nuvykti? Iš Marijampolės važiuoti Prienų kryptimi, prie Meškėnų liepos sukti į dešinę link Bukonių ir, pravažiavus Bukonis, važiuoti link Daukšių, kol ir privažiuosite taką. Galima atvažiuoti iš Daukšių pusės: Daukšiuose pravažiuoti bažnyčią ir tiltą per Dovinę, o sankryžoje sukti į kairę link Bukonių, kol privažiuosite taką. Tako koordinatės 54°30’37.5″N 23°31’48.2″E, nuoroda Google žemėlapiuose.

[google_map_easy id=”1″]