Rugsėjo paskutinį savaitgalį, t.y. 24-26 dienomis Vilniaus pedagoginio universiteto Gamtos mokslų fakultete vyks jau tradicine tapusi trečioji kambarinių augalų paroda ,,Augalų labirintai“.

Čia bus galima pamatyti daug įvairiausių augalų, kurie Lietuvos sąlygomis gali vešėti tik uždarose patalpose. Tai įvairūs sukulentai – ,,gyvi akmenėliai“ litopsai, dygliuoti kaktusai, įvairių formų karpažolės, gasterijos, stori kaudeksiniai augalai, intriguojantys savo augimo būdu ir pasakiškai žydintys gegužraibiniai, įvairiaspalvės sanpaulijos, ,,agresyvūs“ vabzdžiaėdžiai, pasaulio istoriją menantys bonsai, valgomus vaisius vedantys augalai.

Augalai į parodą atkeliaus ne iš parduotuvių ar komercinių šiltnamių, o iš kolekcionierių namų. Todėl tikrai bus daug nematytų. Kiekvienas atėjęs galės surasti sau mielą, patinkantį augalą.

Paroda yra švietėjiška. Augalai bus grupuojami pagal giminingumą – gegužraibiniai, gesnerijiniai, kaktusai, avortijos, karpažolės, agavos ir kt. Čia galima bus palyginti, kaip keičiasi augalų išvaizda, augant jiems skirtingomis klimatinėmis sąlygomis. O kaudeksinių, vabzdžiaėdžių augalų ekspozicijoje matysime, kaip skirtingų sistematinių grupių augalai, augdami vienodomis sąlygomis supanašėja. Lankytojai ras lotyniškus ir lietuviškus (jeigu yra)tų augalų vardus, aprašus, apie jų auginimo ypatumus.

Svarbu, kad augalais domėtųsi ir jų reikalingumą suprastų vaikai. Penktadienis yra skelbiamas vaikų diena. Atėjusias vaikų grupes pasitiks parodos dalyviai ir papasakos jiems, kodėl orchidėjos ,,lipa“ į medžius, o kaktusai yra stori ir plaukuoti, parodys medžius, nuo kurių skina citrinų, papajų, datulių vaisius, paaiškins, kaip augalus prižiūrėti namuose.

Šeštadienį, rugsėjo 25 d. 14 val. įvyks kiek netikėtas renginys tema „Apie kvepiančius augalus ir kodėl jie kvepia“. Paskaitą apie kvepiančius augalus skaitys „Kvapų namų“ biologė Nomeda Jucevičienė. Tam renginiui bus paruoštas specialus kvepiančių augalų kampelis, kur bus galima uostyti, tyrinėti ir analizuoti kvapus. Su kvapų įvairove ir jų atitikmenimis substancijų pavidalu praktiškai susipažinti padės „Kvapų namų“ chemikė ir pedagogė Gitana Zaleskienė.

Lankytojai betarpiškai galės bendrauti su augalų kolekcionieriais. Į parodą jų atvažiuoja apie 100 iš Vilniaus, Kauno, Panevėžio, Alytaus ir kitų miestų. Tai žmonės, kurie dega kolekcionavimo aistra ir ta aistra dalijasi su kitais.

Kviečiame įsijungti į parodos dalyvių būrį, pajausti malonumą būti tarp tų, kuriems augalų auginimas yra tapęs gyvenimo būdu. Dalyviams augalų skaičius nėra apibrėžtas – užtenka atnešti ir vieną.

Kolekcionierių darbo rezultatai bus įvertinti. Visi dalyvavę bus apdovanoti diplomais. Komisija, kurią sudarys botanikai, atrinks atskirose grupėse išskirtinius augalus ir juos įvertins.

Šioje parodoje pristatysime dainuojančių akmenų slėnį Madzuchai. Tai kuriamas didžiausias japoniškas sodas Europoje. Matysime Japonijoje užaugintus bonsai medelius. Taip pat galėsime gėrėtis Lietuvių meistrų sukurtais bonsai.

Parodos metu visuomenei prisistatys nesenai susikūrusi Lietuvos orchidėjininkų draugija. Galima bus susipažinti su jos tikslais, uždaviniais ir darbais.

Kviečiame apsilankyti augalų parodoje ir pasiklysti jų labirintuose.

Tik gyvendami kartu su augalais būsime sveiki, kūrybingi.

Augalų nominacijos:

  1. Parodos bonsas,
  2. Įdomiausias rūšinis gegužraibinis augalas,
  3. Gražiausias hibridinis gegužraibinis augalas,
  4. Publikos simpatija. Gegužraibinis augalas
  5. Įdomiausias kaktusas
  6. Gražiausias sukulentas,
  7. Įspūdingiausias kaudeksinis augalas,
  8. Parodos vabzdžiaėdis,
  9. Egzotiškiausias vaisius vedantis augalas,
  10. Originaliausia individuali kolekcija,
  11. Gražiausia sanpaulija. Standartas,
  12.  Gražiausia sanpaulija. Miniatiūra,
  13. Gražiausia lietuviškos selekcijos sanpaulija,
  14. Gražiausias streptokarpas,
  15. Rečiausias parodos augalas

Parodos organizatoriai:

  • Inga Masonaitė – Katilienė (sukulentų specialistė, kolekcionierė),
  • Kristina Popovienė (orchidėjų specialistė ir kolekcionierė),
  • Teresė Jokšienė (VPU botanikė),
  • Asta Ivaškevičiūtė (vabzdžiaėdžių kolekcionierė),
  • Rytis Motiekaitis (sukulentų specialistas ir kolekcionierius),
  • Jogaila Mackevičius (bonsai specialistas, kolekcionierius).

Žiniasklaida apie parodos vabzdžiaėdžius: Delfi.lt „Vabzdžiaėdžiai augalai

Kristina Popovienė