Žemės dieną visame pasaulyje tapo įprasta švęsti kovo 20 dieną. Tai – pavasario lygiadienis, kai diena susilygina su naktimi. Minint šią dieną, organizuojamos visuotinės talkos, tvarkoma aplinka, taip atsilyginant už tai, ką mums duoda Žemė.

Nors ši data nusistovėjo ne iš karto. Kad nebūtų painiavos, trumpas paaiškinimas, kodėl atsirado dvi datos.

Apie Žemės dienas

  • XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio pradžioje Amerikoje buvo pradėta kalbėti apie oro ir kitų gamtos išteklių tausojimą ir apsaugą, būtinumą išsaugoti parkus ir poilsio zonas.
  • 1969 m. JAV senatorius G. Nelsonas įkūrė organizaciją, kurios pagrindinis tikslas buvo sukurti pamatus ekologiniam švietimui visoje šalyje.
    Tais pačiais metais aplinkos apsaugos koordinatorius JAV Denisas Heizas kartu su vienminčiais, daugiausia studentais, ėmė ruoštis Žemės dienos renginiams.
  • 1970 m. vasarį “New York Times” išspausdino kvietimą visiems JAV piliečiams balandžio 22 d. dalyvauti visoje šalyje vyksiančiose demonstracijose už švaresnę aplinką.
  • Tą dieną demonstracijos už švaresnę aplinką vyko beveik visuose didžiuosiuose Amerikos miestuose. Pirmosios Žemės dienos koordinatoriaus Bairono Kenardo teigimu 1970 metų Žemės diena buvo viena iš didžiausių taikių demonstracijų žmonijos istorijoje.
  • 1970 m. gruodžio mėn. JAV buvo įkurta Aplinkos apsaugos agentūra. Jau tuomet tapo aišku, kad aplinkos problemų negalima išspręsti vienoje valstybėje, jas reikia spręsti tarptautiniu lygiu.
  • 1971 m., praėjus lygiai metams nuo pirmosios Žemės dienos, Jungtinės Tautos oficialiai įteisino kovo 20-ąją kaip Pasaulinę Žemės dieną. Žemės dienai minėti buvo pasirinktas pavasario lygiadienis – laikas, kai dienos ir nakties ilgumas tampa vienodas visuose Žemės rutulio taškuose.
  • Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Žemės dienos iniciatorius Johnas McConnellis kreipėsi į mūsų tautą, ragindamas taip pat tapti Žemės globėjais, o pavasario lygiadienį, kuris skirtingose planetos vietose yra kovo 20–21 d., minėti kaip Pasaulinę Žemės dieną.
  • Atsiliepiant į šį kreipimąsi, Lietuvos Respublikos Atkuriamasis Seimas (tuometinė Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba) 1992 m. Žemės dieną oficialiai įteisino ir Lietuvoje.
  • Nuo 1992 m. Lietuva kasmet mini pasaulinę Žemės dieną. Minėti kovo 20-ąją esame įsipareigoję sau ir kitoms tautoms, o palaikyti balandžio 22-ąją reiškia prisijungti prie milijonų žmonių, neabejingų mūsų Žemės likimui.

Šaltinis – Žemės bičiulių erdvė, Krekenavos Mykolo Antanaičio gimnazija